در تعریف بورس میتوان گفت، بورس بازاری است برای خرید و فروش اوراق بهادار (سهام، حق تقدم سهام، اوراق خزانه، انواع گواهیهای سپرده کالایی، انواع صندوق سرمایهگذاری) تحت مجموعهای قوانین و مقررات که هدف از آن فراهم آوردن فضایی شفاف و عادلانه برای داد و ستد است.
طبیعی است که تمامی سرمایهگذاران از مقدار مشخصی سرمایه بهرهمند نمیباشند و برخی صاحب مبالغی کمتر و برخی بیشتر هستند، در عین حال تمایل این افراد برای سرمایهگذاری متفاوت است، به عنوان مثال برخی با توجه به شرایط خواستار سرمایهگذاری کوتاه مدت با سود کمتر و عدهای خواستار سرمایهگذاری بلند مدت با سود بالاتر میباشند همچنین شرکتها و یا به صورت کلی سرمایهپذیران نیز از ویژگیهای مختلف برخوردار هستند، برای مثال: هر گروه در زمینهای خاص فعالیت میکنند، با توجه به آن سودهای متفاوتی پرداخت میکنند. در واقع کار اصلی این بازار ایجاد یک فضای مناسب و قانونمند است تا در این بستر دادوستد و تمامی خواستههای طرفین با رعایت مقررات فراهم شود.
مکانی که این معاملات در آن صورت میگیرد تالار بورس نامیده میشود.
انواع معاملاتی که در بورس انجام میشود در چهار دسته زیر قرار میگیرد:
1- بورس اوراق بهادار: در بورس اوراق بهادار همان گونه که از اسمش مشخص است سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس و اوراق مشارکت دادو ستد میشود.
2-فرابورس: سهام شرکتهایی که به هر دلیل نتوانستهاند به بورس وارد شوند و یا برای ورود به بورس عجله دارند در این بازار عرضه میشود.
3-بورس کالا: در این بازار کالاهایی مانند محصولات پتروشیمی، فلزات و محصولات کشاورزی با توجه به قوانین خاص خرید و فروش میشوند.
4-بورس انرژی: در بورس انرژی دادو ستد بر روی حاملهای پتروشیمی مانند برق و ذغال سنگ و گاز و... انجام میشود.